Projecten MKB

Wilt u meer informatie over investeren in het MKB, klik dan hier om verder te lezen.

Projectnummer
PF0176
Sector
Short-sea shipping
Financiering
MKB lening
Risicoclassificatie
!CP B2
Partner
Weforsea B.V.
Doelbedrag
€ 925.000,00
Geïnvesteerd
€ 0,00
Rente p.a.
8,00 %
Rentevast / looptijd
5 jaar
Inschrijving
23-06-2023
updating data
PF0176 ms Aquarius

Aanvullende informatie

Projectinformatie

De onderneming:
Bert Hubach (1963) en zijn zoon Jan-Peter (1997) gaan met hun onderneming Hubach Maritime Shipping B.V. de ms Aquarius aankopen. Deze multi inzetbare coaster voor de shortsea shipping sector wordt door ERA Chartering uit Rotterdam bevracht met als vaargebied de NW Europa.

Samenvatting:
•    ms Aquarius is een coaster met ruime mogelijkheden en zeer geschikt voor shortsea shipping.
•    LTV bij begin 69%. Gaat varen voor bevrachter die ook achtergestelde lening verstrekt; voldoende realistische prognose.
•    Eigen inbreng ervaren schippers geeft comfort.
•    De risico’s worden voor de investeerders op een acceptabel niveau afgedekt in lijn met de afgegeven risicoclassificatie.


Het Doelbedrag is €  925.000
Het betreft een geldlening met lineaire aflossing gedekt door o.a. een eerste hypotheek op de ms Aquarius. De lening heeft een looptijd van  5  jaar (o.b.v. een aflossingsschema van 10 jaar, en 3 maanden aflossingsvrij). De rente is 8,0% per jaar. De lening voorziet tijdens de hele looptijd in een te ontvangen maandbedrag dat bestaat uit rente en na 3 maanden ook uit aflossing. De lening zal gedeeltelijk afgelost worden gedurende de looptijd en na  5  jaar zal de Leningnemer het pro-resto nog uitstaande bedrag van €485.480 herfinancieren of ineens aflossen.

Financiële onderbouwing:
Het bedrijfsplan is gebaseerd op een omzet van ca. €800.000 op jaarbasis. Deze prognose geeft voldoende dekking voor de aflossingen en ruimte voor eventueel extra onderhoud en vervangingen aan boord mede gelet op de leeftijd van het schip. Voor de financieringsopzet geeft de achtergestelde lening van € 272.500  comfort, naast de eigen inbreng van €277.500.

De ‘loan-to-value’ (LTV) van de financiering is bij aanvang 69% op basis van de aankoopwaarde.

Risicoclassificatie: !CP B2

Belangrijke overwegingen die bij de bepaling van de risicoclassificatie zijn meegenomen:

Omgevingsfactoren:    Relatief veel vraag naar kruiplijncoasters; noodzaak tot vergroening
Bedrijfs- en financiële risico’s:    LTV bij begin 69%. Gaat varen voor bevrachter die ook achtergestelde lening verstrekt; voldoende realistische prognose
Management / Transparantie:    Ervaren schippers, ondernemerskwaliteit moet nog blijken